Uitspraken zoals “Iedereen naar de psycholoog voor 11 euro vanaf 1 september” zorgden voor veel commotie en onduidelijkheid in onze praktijken en bij onze patiënten. De beroepsverenigingen van klinisch psychologen en orthopedagogen hebben dan zelf voor de nodige correcties gezorgd in de media. Al midden augustus was het duidelijk dat de aanvankelijke aankondiging in de media van het nieuwe RIZIV-akkoord door vele patiënten verkeerd begrepen werd als een algemene terugbetaling van de psycholoog. Reeds midden augustus gaf gedelegeerd bestuurder Koen Lowet van VVKP een uitgebreid interview aan De Tijd om de verwachtingen bij te stellen.

Vanaf september worden meer sessies bij de psycholoog goedkoper. Maar dat betekent nog niet dat iedereen altijd 11 euro voor een consultatie bij de psycholoog zal betalen. Met andere woorden: niet elk bezoek bij de psycholoog zal tegen dat verlaagd tarief kunnen.

Zal mijn psycholoog een verlaagd tarief hanteren?

Voor elk van de 32 Vlaamse netwerken wordt op basis van het aantal inwoners een budget toegewezen. ‘Door de budgettaire beperkingen kan in eerste instantie slechts een beperkt aantal klinisch psychologen of orthopedagogen tot het netwerk toegelaten worden’, zegt Lowet. Het budget van 152 miljoen zal toelaten om 10 à 15 procent van alle beschikbare uren bij de klinisch psychologen en orthopedagogen in België te financieren. Met andere woorden: dit is een budget waarmee men de principes kan uittesten, maar nog niet dé grote terugbetaling van alle psychologen en orthopedagogen.

Ook bij de aangesloten psychologen is het verlaagd tarief dus niet gegarandeerd. ‘Het budget mag dan wel fors zijn toegenomen, het is met 152 miljoen euro nog relatief beperkt. Niet elke Belg zal 11 euro betalen voor elke consultatie bij de psycholoog, al hopen we dat het budget snel uitgebreid kan worden’, zegt Lowet.

Verwacht wordt bovendien dat niet elke psycholoog zich kandidaat zal stellen om tot het netwerk toe te treden. De vergoeding die ze kunnen vragen per sessie is wel opgetrokken van 60 naar 75 euro, maar aan de toetreding hangen ook strikte voorwaarden vast. Zo kan de psycholoog alleen sessies uitvoeren in het werkingsgebied van het netwerk waar hij is ingeschreven. Bovendien vereist de toetreding een grotere vorm van samenwerking in het netwerk, wat sommigen als een aantasting van hun autonomie beschouwen.

Bovendien laat het budget van deze conventie niet toe om alle geïnteresseerde praktijken van klinisch psychologen en orthopedagogen al toe te laten in deze eerste fase. Niet alle praktijken kunnen dus instappen in deze fase. Bedoeling is wel om te werken naar een overeenkomst daarover.

‘Iedereen naar de psycholoog aan 11 euro is op dit moment niet haalbaar, maar met het akkoord bieden we wel toegang aan iedereen zonder drempels. Dat is een zeer belangrijke eerste stap naar een geïntegreerde en toegankelijke psychologische zorg’, zegt Lowet.

Waneer weten we meer?

Op dit moment zijn de netwerken geestelijke gezondheid nog volop bezig om de nodige afspraken te maken met de partners. Zij hebben hiervoor de tijd tot 31 december 2021. Van zodra dit klaar is, zullen zij oproepen lanceren aan geïnteresseerde klinisch psychologen/orthopedagogen om hun kandidatuur in te dienen.

Wat de regio Gent betreft: men is begonnen met de eerste stappen voor de concrete organisatie. Een eerste informatieve vergadering voor geïnteresseerde psychologen is op 26 oktober voorzien. 

Zie hier voor het volledige interview in De Tijd.

Meer info vind je ook hier op de beroepsvereniging van de klinisch psychologen in Vlaanderen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.