Ik heb stemmingswissels of mood swings

Het woord ‘bipolair’ wordt meestal gebruikt om een ​​specifiek type stemmingsstoornis te beschrijven waarbij mensen ernstige stemmingswisselingen hebben (depressieve episodes en manische episodes). Veel mensen gebruiken de term bipolair ook voor plotselinge of extreme veranderingen in hun stemming of gedrag die problemen veroorzaken in hun leven (relaties, werk, studieresultaten, …).
Stemmingswisselling zijn normale menselijke ervaringen en kunnen een reactie zijn op positieve of negatieve gebeurtenissen, zoals successen of verliezen. Ze kunnen ook optreden als reactie op wat anderen zeggen of doen. Ze kunnen worden aangestuurd door biologische veranderingen in het lichaam (bijv. fluctuaties in hormoonspiegels, ziekte, veranderingen in bloedsuikerspiegels bij mensen met diabetes, …). Stemmingswisselingen kunnen ook het resultaat zijn van een combinatie van al die zaken.
Stemmingswisselingen worden als normaal beschouwd, tenzij ze te lang duren, je vermogen om normaal te functioneren aantasten, gepaard gaan met andere fysieke of mentale symptomen of je veel ongemak of angst bezorgen.

 

Waarmee kan je bij mij terecht?

Als volwassene (vanaf 18 jaar) kan je bij mij terecht voor klachten die met het volgende te maken hebben:

  • Angststoornissen: veralgemeende angst, specifieke fobieën, sociale angst  meer uitleg
  • Stemmingsstoornissen: depressieve-stemmingsstoornissen  meer uitleg of bipolariteit  meer uitleg
  • Obsessieve-compulsieve stoornissen of dwangstoornis  meer uitleg
  • Existentiële problemen of levensproblemen  meer uitleg

Heb je andere klachten die verband houden met verslaving, trauma of psychose? Ben je als koppel of gezin op zoek naar een psycholoog?

Hier  vind je een overzicht van psychologen die je kunnen helpen bij andere klachten. Tik bij “klachten” of doelgroep” in waarnaar je op zoek bent, geef je woonplaats op en je krijgt een overzicht te zien van psychologen in jouw buurt.

terug